tirsdag den 11. september 2018

Observationsøvelse

Observationsopgave
Vi fik til opgave at observere menneskers møde ude i byen. Vi skulle kigge på hvad der sker, i det øjeblik mennesker mødes. Vi oplevede at mennesker reagerer forskelligt, alt efter hvilken relation de har til hinanden.

Observation 1:
Under vores første observation, observerede vi nogle facere, som var på arbejde for at sælge telefonabonnementer. Vi så hvordan de opsøgte de potentielle kunder, f.eks. ved brug af kropssprog, charme og høflighed. De brugte store armbevægelse og øjenkontakt, for at fastholde de potentielle kunder.

Vi lagde også mærke til hvordan sælgerne blev afvist af forbipasserende, der ikke ønskede at tale med dem. Her bed vi især mærke i, kropssproget på de forbipasserende. De fleste vendte nemlig hovedet væk, for at undgå øjenkontakt, og satte farten op for at komme hurtigere ud af situationen. Det fik os til at reflektere over hvordan man agerer forskelligt alt efter hvilken situation man møder en fremmed i. Eks. er der stor forskel på om det er en sælger der henvender sig, eller om det er en forbipasserende der ikke kan finde vej. I vores samfund er det socialt acceptabelt at se den anden vej og ignorere en sælger, mens det vil blive set som uhøfligt hvis man gjorde det når en fremmed spørger om vej.  
Som sælger ser man ikke, på den potentielle kundes nonverbale kommunikation, men som pædagog er det vigtigt at, opfange den nonverbale kommunikation og handle derefter.

Psykologisk set kan man henvise, til Benedicte Madsens kommunikationsmodel.



I ovenstående Eks. har vi sælgeren, som den ene kommunikationspartner (afsender) og den potentielle kunde, som den anden kommunikationspartner (modtager). deres fælles tredje er i dette tilfælde et mobilabonnement (det de kommunikerer om).

Observation 2:
Under vores anden observation, observerede vi to veninder der tilfældigt mødte hinanden. De omfavner hinanden og siger “Hej” hvilket er de eneste ord der bliver udvekslet. Det er et meget kort møde og inden de går hver sin vej, rør de ved hinandens skuldre, og holder øjenkontakten.

Relationen mellem de to piger er nær, hvilket medfører at der er mere kropskontakt, end hvis man møder en sælger på gaden. Det sted de mødtes havde også betydning for hvordan mødes udformede sig. Her mødes de et sted hvor det ikke er muligt at stoppe op og snakke, så derfor bliver der ikke udvekslet flere ord end “Hej”. Mødet vil nok have varet længere, og der var nok blevet udvekslet flere ord, hvis de havde mødt hinanden et sted, hvor det var muligt at stoppe op og hilse.

Observation 3:
Under tredje observation, observerede vi, en ung dreng der kom cyklende for, at mødes med en pige som ventede ved et cykelstativ. De udvekslede blikke, men rørte ikke ved hinanden og sagde blot “Hej”, de gik herefter sammen over vejen, hvorefter drengen lagde en arm om pigen.
Vi tænker at denne observation, er anderledes en de andre observationer, vi har set. Vi synes det er et underligt møde, da det ikke virker som om, at de har en nær relation til hinanden. Men han ligger alligevel armen omkring hende. Hvilket også indikere, at de kender hinanden på en eller anden måde, og det ikke er første gang de mødes.

1 kommentar:

  1. Hej gruppe 5a,

    Vi synes det er et super fint blogindlæg i har lavet!
    Det lyder til, at have været nogle spændende observationer I har gjort jer, og nogle ret gode eksempler på forskellige observationer hvori både det verbale og nonverbale indgår.

    Havde alle gruppemedlemmer den samme opfattelse af jeres gjorte observationer?

    Hvordan mener i at et møde kan være anerkendende?

    Hvorfor så i den sidste observation som værende anderledes og underlig? Vi forstår ikke hvorfor ikke hvorfor i mener det er et underligt møde?

    Mvh Gruppe 5B

    SvarSlet

Goffman

Goffman Erving Goffman (1922-1982), en Canadisk-Amerikansk sociolog og socialpsykolog. Professor ved University of California, Berkeley o...